Trematode paraziták. Navigációs menü

Férgek, kukacok az élő testben - HáziPatika
  • Izom parazita tabletták
  • A helmintikus fertőzés megelőzése
  • Férgek az emberekben, mit kell tenni
  • Online Laboratórium Laposférgek okozta betegségek kezelése A férgek csoportjába a legkülönbözőbb eredetű állatok tartoznak.
  • A Wikimédia Commons tartalmaz Valódi mételyek témájú kategóriát.
  • Lapos kövek alján… | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár

A Wikimédia Commons tartalmaz Májmétely témájú kategóriát. A májmétely Fasciola hepatica egy élősködő laposféregmely a közvetett fejlődésű mételyek Trematoda osztályába tartozik.

dehinel plus fereghajto

A szívó férgek családjába tartozó élősködő, amely emberekben is előfordul, főképen az epeutakban, de kivételesen a tüdőben, vérerekben és a test különböző részein keletkező daganatokban. Hossza 25—32 mm.

Jeles képviselők

Ritkább az előfordulása a negyed ekkora fajnak, valamint az amerikainak mely kétszer ekkora. Elülső része kúp alakú, hátulsó trematode paraziták levélszerűen ellapult. A végleges gazda ürülékével távozó pete vízbe mosódik, itt miracídium lárva kel ki belőle, amely úszva keresi a csigát.

jótékony paraziták férgek és paraziták az emberekben

A csiga bőrén át behatolva sporocisztává alakul, melynek testében mintegy tíz rédia lárva képződik. Ezeken már megjelenik a szájnyílás és a bélcsatorna is.

ostorféreg kezelése

Minden rédia testében újabb ivartalan szaporodási folyamat eredményeképpen mintegy húsz farkos cerkária lárva jön létre. Ezek a csiga testfelületén át kifúrják magukat — a csigát elpusztítva — és farokszerű mozgásszervük segítségével a vízparti növényzet leveleire vándorolnak. Itt ellenálló tokot képeznek maguk köré, azaz metacerkária lárvává alakulnak.

galandfereg kimutatasa

Az emlősök — elsősorban a kérődzők — legelés közben fertőződhetnek a metacerkáriával. A bélcsatornában a fiatal métely kiszabadul a tokból, előbb a májba furakodik, majd később az epeutakban telepszik meg és itt vérrel táplálkozik.

Az epeutakban létrehozott peték a bélcsatornán át a külvilágba ürülnek.

killing giardia in soil helmint tulajdonságai

Kassai T Helmintológia: az állatok és az ember féregélősködők okozta bántalmai. Medicina, Budapest.

Kotlán SKobulej T. Mezőgazdasági Könyvkiadó. Rózsa L Élősködés: az állati és emberi fejlődés motorja.

gyógyszer az emberi test parazitjai számára fereg a gyerek szekleteben

Májmétely pete mikroszkópi képe Jellemző köztigazdája a trematode paraziták iszapcsiga, vagy más néven májmételyes csiga A végleges gazda gyakran szarvasmarha.

Lehet, hogy érdekel