Strongyloidosis morfológia

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Kovács Gábor László, 1 Dr. Kucsera István, 2 Dr. Kovács László, 1 Dr. Görömbey Zoltán, 1 Dr.

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Hubina Erika, 1 Dr. Szabolcs István, 1 Dr. Czirják Sándor, 3 Dr. Részletes átvizsgálása során súlyos gasztrointesztinális vérzésforrás, malignoma, primer vérképzőszervi betegség, autoimmun betegség, illetve igazolt allergiás reakció nem volt kimutatható. A rutin székletvizsgálat nem igazolt bélférgességet, azonban a perzisztáló eosinophilia és a klinikai tünetek miatt ismételten székletvizsgálatot végeztettünk, és a célzott vizsgálattal Strongyloides stercoralis bélférgesség igazolódott.

Perzisztáló vashiányos anaemiája metrorrhagiás panaszaival volt magyarázható.

BNO-10 kódok listája

Az esetismertetés célja az, hogy felhívja a figyelmet a tartós eosinophilia hátterében fennálló strongyloidosis strongyloidosis morfológia. A hypophysisműtétet követően esetlegesen alkalmazott nagyobb dózisú kortikoszteroid-kezelés, illetve egyéb endokrin vagy autoimmun kórkép esetén adott immunszuppresszív dózisú szteroidkezelés akár fatális kimenetelű, disszeminált strongyloidosishoz vezethet. Mindezek alapján endokrin betegségekben észlelt eosinophilia eredetének tisztázása feltétlen szükséges.

Systematic gastrointestinal investigation found no malignancy, no primary haematopoietic disease at bone marrow aspiration and no parasitic infection was discovered by the first stool examination.

Because of the persisting symptoms, the stool examination was repeated and Strongyloides stercoralis infection was diagnosed.

férgekhez való készítmények emberben morfologi umum phylum nemathelminthes

The latter could be explained by the patient s chronic metrorrhagia. Our case report describes a case of chronic eosinophilia associated with helminthic Strongyloides stercoralis infection. Several interventions routinely used in patients with endocrine disease involve the use of glucocorticoids high dose dexamethason test, corticosteroid treatment following surgery and the immunosuppressive effect of these can cause a dangerous crisis in strongyloidosis.

We suggest investigating the cause of sustained eosinophilia in endocrine patients before endocrine diagnostic or strongyloidosis morfológia interventions. Key words: Strongyloides stercoralis, strongyloidosis, eosinophilia, acromegaly Magy Belorv Arch.

Jól ismertek ugyan az eosinophiliát okozó kórképek, azonban a kórok egyértelmű tisztázása a belgyógyászati átvizsgálás során gyakran nehézségekbe ütközik, különösen egy ismert strongyloidosis morfológia kezelt krónikus betegség fennállása mellett. A diagnózis felállításában kulcsszerepe van a megfelelő laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatoknak, azon belül strongyloidosis morfológia célzott parazitológiai vizsgálatok elvégzésének, valamint számos társszakma együttműködésének.

Esetismertetés A 26 éves, két gyermeket szült, HBsAg-pozitív, erős dohányos nőbeteg mintegy három éve fennálló fejfájásos panaszok, láb- és kézméret-növekedés, menstruációs zavar és acromegaloid küllem miatt ban jelentkezett endokrin ambulanciánkon. Az elvégzett hypophysis-mr-vizsgálat intra- és suprasellarisan terjedő hypophysis-macroadenomát igazolt.

A biokémiai vizsgálatok megerősítették az aktív acromegalia diagnózisát. A növekedésihormon- GH- túltermelés mellett hyperprolactinaemia is igazolódott. Posztoperatív vizsgálatai strongyloidosis morfológia microcytaer vashiányos anaemiát észleltünk, negatív Strongyloidosis morfológia mellett. Már ekkor észlelhető volt az eosinophiliája, de a klinikai képet a súlyos microcytaer anaemia uralta, ezért orális vaspótlás mellett döntöttünk.

Vaspótlás mellett anaemiája mérséklődött, a leghatékonyabb parazitaellenes az szurke féreg továbbra is megmaradt. A beteg elmondása szerint nyári pollenekre allergiás volt, ezért az eosinophilia okaként ezt véleményeztük ben bromocriptin-kezelés mellett perzisztáló acromegalia miatt szomatosztatinanalóg- tartós hatású octreotid-terápiát 20 1.

A kezelés indítása előtt az egy év alatti 6 kg-os fogyásra, anaemiára, valamint a még mindig fennálló eosinophiliára tekintettel részletes átvizsgálást kezdtünk. Gasztroszkópia során grade II. A rutin féregpete-protozoon székletvizsgálat negatív eredményt adott.

Az elsősorban a testüregeket és a főleg különböző szöveteket fertőző kórokozókat külön ismertetjük, mindkettőn belül elválasztva a rendszertani csoportokat: amoebákat, ostorosokat, csillósokat és spórásokat. Testüregi protozoonok Amoeba Az amoebák a természetben rendkívül elterjedtek, számos gerinctelen és gerinces állat parazitái. Állábakkal pseudopodium mozognak, és bekebelezik táplálékukat. A sejtek nem rendelkeznek organellumokkal. Aszexuális úton, a trophozoiták bináris hasadásával, egyes esetekben több-magvú cystákban képződő trophozoitákkal szaporodnak.

Crista-biopsziával nyert csontvelőkenetben eosinophiliát magyarázó kóros eltérés nem strongyloidosis morfológia kimutatható; esetleges myeloproliferativ betegség kizárására végzett BCR-ABL genetikai vizsgálata is negatív eredménnyel zárult. Egyéb jelentős vérzésforrás hiányában az anaemia okának a metrorrhagiát tartottuk, oesophagitise miatt protonpumpa-gátló kezelést 2 20 mg rabeprazol kezdtünk, 2 egység választott vér adása, majd további orális vaspótlás mellett.

A további fogyás miatt újabb székletmintát küldtünk az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai Osztályára.

STRONGYLOIDOSIS ESETE ACROMEGALIÁS BETEGBEN

A kérőlapon jeleztük a betegnél fennálló eosinophiliát és a vashiányt. A székletvizsgálat ezúttal Strongyloides stercoralis féregfertőzést igazolt, ezen kívül más parazitás fertőzés lehetősége is felvetődött. A szerológiai vizsgálat átvészelt toxoplasmosist mutatott ki, echinococcosis és trichinellosis viszont szerológiailag nem igazolódott 1. Célzott kérdésünkre a beteg jelezte, hogy bőre alatt alkalmanként vándorló kidomborodások jelentkeznek, amelyeket eddigi strongyloidosis morfológia során nem észleltünk.

A beteg ezeket az elváltozásokat a menstruációs ciklushoz kötötte. Az alhas bőrén kialakult bőrelváltozások larva migrans típusos képét mutatták 1. Az ivermectin-kezelés közben mellékhatást nem tapasztaltunk. Az anaemia okának továbbra is a súlyos metrorrhagiás tüneteket tartottuk elején a beteg acromegaliája az alkalmazott octreotid LAR kezelés eredményeként egyensúlyban van. Teherbe esett, ezért az octreotid LAR kezelést felfüggesztettük, a vaspótló fascioliasis tünetek kezelése folytatjuk; eosinophilia nincs 2.

Érdekes megfigyelés, hogy eosinopenia észlelhető kortikoszteroidkezelés, valamint ACTH, adrenalin és inzulin hatására, továbbá Cushing-szindrómában és ami jelen esetben különösen érdekes strongyloidosis morfológia is. A fertőződés módja lehet per cutan, per os és autoinfekció. Az autoinfekció, tulajdonképpen szervezeten belüli multiplikáció, lehetővé teszi a humán fertőzöttség sok éven át való fennmaradását és a S. A fertőzöttség elterjedésének kedveznek a rossz higiénés viszonyok, familiáris halmozódás is előfordul.

Nagy László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan strongyloidosis morfológia, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő. Cikkünkben a Magyarországon előforduló féregfertőzések tüneteiről, a fertőzések módjáról és veszélyeiről olvashat. A féregfertőzés  lehet teljesen tünetmentes, máskor a féreg parazita életmódja miatt táplálékot, vitaminokat von el a gazdaszervezettől, és hiánybetegséget okoz, avagy testanyagainak közvetlen toxikus, vagy allergizáló hatásának köszönhetően, kóros szervi tünetek jelentkeznek. Egyes férgek lárvái bejuthatnak a szövetekbe, ahol idegentestként gyulladásos gócokat hozhatnak létre. A betegség lehet a kórokozó elpusztítására tett kísérletnek, például immunpatológiai reakciónak a következménye is.

Nagyobb strongyloidosis morfológia vannak a fertőzésnek kitéve azok a személyek, akik foglalkozásuk révén bőrükkel közvetlenül érintkeznek filariform lárvákat tartalmazó földdel. A lárvák a parazitát hordozó beteg székletével jutnak a talajra. A fertőzöttség lefolyása általában tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár. A panaszok klinikai formái a betegben zajló parazita életciklusától függően lehetnek: 2. Az eosinophilia leggyakoribb okai Gyógyszerhatás Parazitás infekciók Autoimmun betegségek Allergiás betegségek Malignomák Hypereosinophilia szindróma jodidok, szalicilát, szulfonamidok, nitrozovegyületek galandféreg-fertőzések taeniosis, cysticercosis, echinococcosisfonálféreg-fertőzések strongyloidosis, toxocarosis, pinworms gyermekek egyéves kezelés alatt, ascariosis, trichuriosis, filariosismételyfertőzések schistosomosis, fasciolosis rheumatoid arthritis, dermatomyositis, periarteritis nodosa, asthma bronchiale, strongyloidosis morfológia, ekzema, allergiás vasculitis, pemphigus Hodgkin-kór, mycosis fungoides, krónikus myeloid leukaemia, carcinomatosis Löffler-szindróma, Löffler-endocarditis, strongyloidosis morfológia sejtes leukaemia módosítva: Magyar-Petrányi: A belgyógyászat alapvonalai, Medicina ; Fonal fergek stercoralis rhabditoid lárva cutan korai strongyloidosis morfológia későiintesztinális, pulmonális vagy hiperinfektív.

A fertőzést kisebb-nagyobb fokú eosinophilia és növekedett IgE-szint követi.

strongyloidosis morfológia

Immunszupprimált betegekben, elsősorban szteroidterápia során nagyszámú fertőzőképes filariform lárva képződhet a béltraktusban és a felgyorsult endogén autoinfekció disszeminált fertőzést hiperinfekció, overhelming okozhat, multiplex szervi érintettséggel, nagy mortalitással.

A kimutatott rhabditiform lárvák élénken mozognak 2. Meghatározásuk a morfológiai sajátosságaik alapján történik.

diphyllobothriasis szabályozási dokumentumok férgek felnőtteknél tünetek és gyógyszeres kezelés

Negatív eredmény esetén a székletvizsgálatot többször meg kell ismételni. A szerológiai vizsgálatoknak csekély a gyakorlati értéke. A strongyloidosis eredményes kezelése gyakran nehéz feladat.

Egyszeri terápiás eljárással ritkán sikerül eradikálni a parazitát, különösen a disszeminált esetekben; ilyenkor a kezdő terápiát tovább kell folytatni. Thiabendazol a hagyományos gyógyszer, könnyen beszerezhető és a hatékonysága is jó. A mebendazol hatékonysága még hosszabb kezelésnél is kicsi. Az albendazol elérhetőségének javulásával előnyben részesíthető.

Az ivermectin talán a leghatékonyabb, de nehezen beszerezhető. Valószínűleg egyéb laboratóriumokban is diagnosztizáltak S. Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy ben számos mikrobiológiai-parazitológiai laboratórium kiszervezésre került az ÁNTSZ hálózatából, ezáltal a évekre vonatkozó adatok már nem tükrözik hűen az országos adatokat, és ezzel magyarázható az esetszám látszólagos csökkenő tendenciája.

A strongyloidosis előfordulása tehát hazánkban nem minősíthető ritkának, sőt azt is mondhatnánk, hogy van endémiás területünk is. Betegünknél nem került sor immunszuppresszív kezelésre, így a fennálló strongyloidosis nem okozott komplikációt.

O64 Elakadt szülés a magzat tartási és fekvési rendellenessége miatt O65 Elakadt szülés az anyai medence rendellenességei miatt O66 Egyéb elakadt szülés O67 Szülés alatti vérzéssel szövődött vajúdás és szülés m. O68 Vajúdás és szülés magzati stresszel [distress] komplikálva O69 Vajúdás és szülés köldökzsinór szövődményekkel O70 Gátsérülés a szülés alatt O71 Egyéb szülési sérülés O73 Placenta és burok visszamaradás, vérzés nélkül O74 Anaesthesiologiai szövődmények a vajúdás és szülés alatt O75 A vajúdás és szülés egyéb, strongyloidosis morfológia.

Ugyanakkor hypophysisműtét után a lehetséges centrális hypadrenia kockázata miatt perioperatíve gyakran alkalmaznak nagyobb nem feltétlenül szubsztitúciós dózisú kortikoszteroid-kezelést, amely az esetleg fennálló strongyloidosis esetén akár végzetes is lehet.

Ugyancsak figyelmet érdemel az, hogy Cushing-szindróma gyanúja esetén elvégzett különböző típusú dexamethason-szuppressziós teszt átmeneti immunszuppresziót okozva előidézheti a strongyloidosis disszeminálódását.

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Irodalom 1. Antimicrobial Therapy 29th ed. Orvosi Hetilap ; Kassai T: Helmintológia. Medicina Könyvkiadó Rt. NM rendelet.

  1. A gyermek testének megtisztítása a parazitáktól
  2. STRONGYLOIDOSIS ESETE ACROMEGALIÁS BETEGBEN - PDF Free Download

Lehet, hogy érdekel