Platyhelminthes cestoda

Platyhelminthes cestoda

Örvényférgek Turbellaria Felépítése: A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.

A Wikimédia Commons tartalmaz Galandférgek témájú kategóriát.

Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük. Testük soha nem szelvényezett, de a galandférgekteste különböző méretű Platyhelminthes cestoda tagolódik. A testüreg nélküli állatokhoz képest pl.

A laposférgek kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám.

Az örvényférgek külső hámszövete csillós, Platyhelminthes cestoda segítségével gyors úszásra is képesek. A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és kocsonyás védőréteget képeznek.

Platyhelminthes cestoda

A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettel, így működési egységet képeznek. Ez a bőrizomtömlő. A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál ez teljesen visszafejlődik az élősködő életmód következtében.

laposférgek elleni gyógyszer

A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik. Táplálkozás: Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra állapotban még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki. A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél.

mint hogy megszabadítsák a férgeket emberektől, ha

A táplálék a szájnyíláson át jut be agaratba, onnan a középbélbe, ahol tulajdonképpen megtörténik a táplálék emésztése. De már az előbélben is történik sejten kívüli előemésztés. A középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert.

Átírás 1 div.

A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el a megemésztett táplálékot. A sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és a szájnyíláson át jutnak a külvilágba.

  1. div. Bilateria (Coelomata) kétoldali részarányosak - PDF Ingyenes letöltés
  2. Laposféreg (Platyhelminthes) | Körinfo
  3. Bika szalagféreg elleni védekezés és megelőzés

Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül. Szaporodás: Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú.

Navigációs menü

Ivarmirigyeik a herék és a petefészkek, melyek járataihoz párzószervek is tartoznak. A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös. A megtermékenyítés után petéket raknak. A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké.

Szerző által felhasznált források:.

  • Általános testfelépítés[ szerkesztés ] A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok.
  • Alsóbbrendű gerinctelenek fajlistái és képei | eletaszivekben.hu
  •  - НБ - это, конечно, не болтай.

Lehet, hogy érdekel