Trichinella jellemző. Disznóvágás, vadászat: így védekezhet a trichinellózis ellen

Cikk feltöltve: Fotó: Pixabay A téli hónapok kedveznek a vadászatnak, egyben ez a hagyományos disznóvágások jellemző időszaka.
A sertések és vaddisznók házi körülmények között történő feldolgozása trichinella jellemző href="http://eletaszivekben.hu/aszcariasis-tviteli-mechanizmus.php">aszcariasis átviteli mechanizmus veszélyeket is rejthet, amelyekre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megóvása érdekében. E veszélyek egyike a trichinellózis izomférgességamellyel kapcsolatban a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb trichinella jellemző.
A Trichinella spiralis a házi és vadon élő sertéseket egyaránt megbetegítő parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának pl. Az élősködőről, valamint az általa terjesztett betegségről a Nébih honlapján olvashatnak további részleteket.
Magyarországon az utóbbi években ritkán fordult elő a betegség. A fokozott odafigyelés azonban továbbra is indokolt: Fontos tudni, hogy a közfogyasztásra szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon és a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella-vizsgálat céljára minden állati testből mintát vesznek.
- Trichinellózis: a sertések és vaddisznók betegsége megelőzhető - Körös Hírcentrum
- A trichinellózis betegség Veszélyes lehet a disznóhús?
- Hét Nap Online - Riport - A trichina (Trichinella spiralis)
- Galandféreg eltavolitasa
- Az emberi körféreg fejlődése
Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki. A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott, mely közegészségügyi kockázatot hordoz magában.
Parasitic Diseases Lectures #27: Trichinellosis
Aki biztos akar lenni afelől, hogy a levágott sertés vagy a kilőtt vaddisznó izomféreggel nem fertőzött, kérheti a trichinella-vizsgálat elvégzését. A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, trichinella jellemző pl. Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk, például a hurka vagy a kolbász ízesítésénél!
- Trichina – Wikipédia
- Trichinosis hőkezelés
- Disznóvágás, vadászat: így védekezhet a trichinellózis ellen - Adózóeletaszivekben.hu
- Talaj alapú szervezetek paraziták
- Kérdezz-felelek a trichinellózisról Mi okozza a trichinellózist?
A legfontosabb, hogy otthon is csak egészséges állatot szabad levágni, feldolgozni. Kérjük az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására. Kövessen minket Facebookon!