Száj paraziták

Sunyi szemparazita irányítja a halakat

Sunyi szemparazita irányítja a halakat Origo A fejletlen és kifejlett szemmétely ráadásul különböző módon manipulálja áldozatát.

száj paraziták

Amikor a paraziták teljesen kifejlődnek, már pont az ellenkezőjét csinálják, valósággal megvadítják a halakat, így azokat a madarak könnyűszerrel kiszúrhatják. A szárnyasokba jutó élősködők életciklusa ez után újrakezdődik. A szemmételynek Diplostomum pseudospathaceum a száj paraziták reprodukcióhoz három különböző állatra van szüksége.

bőrparaziták kezelése emberben yerek enterobiosis bizonyítványa

Először a paraziták a madarak emésztő-szervrendszerében párosodnak, majd a megtermékenyített peték a széklettel együtt távoznak a szárnyasok szervezetéből.

A petékből a vízben kikelnek a lárvák, amik aztán édesvízi csigákat fertőznek meg. Itt egy ideig növekednek, majd ideiglenes otthonukból kiszabadulva következő száj paraziták a halak lesznek.

száj paraziták

Az érett mételyek által fertőzött halakat a madarak végül elfogyasztják, a ciklus pedig elölről kezdődik. A Diplostomum pseudospathaceum kifejlett formájaForrás: Mikhail Gopko A fent vázolt életmódot folytató élősködők arra is képesek, hogy áldozataik viselkedését befolyásolják, száj paraziták a macskákat végső gazdatestnek tekintő Toxoplasma gondii-ra, amelynek köztes gazdája az egér.

száj paraziták pinworm méh

Hogy a rágcsáló könnyen egy karmos mancsba fusson, a parazita úgy módosítja az áldozat viselkedését, hogy az ne féljen a száj paraziták. Van különbség fiatal és felnőtt szemmétely között is Korábban kimutatták, hogy a fejletlen mételylárvákkal fertőződött halak lassabban úsznak, mint egészséges társaik, ezáltal pedig szinte láthatatlanok a rájuk vadászó állatok számára.

száj paraziták a paraziták testének tisztítása gyógyszerek áttekintés

Az új kutatás során kifejlett szemmételyekkel fertőztek meg szivárványos pisztrángokat. Mindebből nem nehéz kitalálni, hogy miért: a felnőtt szemmételyek már szaporodóképesek, nem érdekük, kettőspont tisztító méregtelenítő tea tovább bujkáljanak a látószervben.

NEM A SZÁJ ÁPOLATLANSÁGA OKOZZA A KELLEMETLEN LEHELETET

Ám, míg az egészséges példányok sokáig mozdulatlanok maradtak, a kifejlett parazitákkal fertőzött egyedek hamar, még a veszély elmúlta előtt ismét aktivizálták magukat. Azt is megfigyelték, hogy a fertőzött halak között is vannak eltérések, például a fejletlen parazitákat magukban hordozó kopoltyúsok tovább maradtak dermedtek, mint a kifejlett élősködőt hurcolászó társaik.

Alultápláltságot jelent.

Az eredményeket a Behavioral Ecology and Sociobiology című tudományos szakfolyóirat publikálta.

Lehet, hogy érdekel