Plazmodium paraziták

A malária körforgása Malária. Ez a számunkra nem túl ismert plazmodium paraziták nem túl közeli betegség fél percenként szedi áldozatát szerte a világban, ban mintegy millió regisztrált megbetegedés volt, ebből legalább 1 millió beteg meghalt, legtöbbjük Afrikában.

A malária mindezek mellett megelőzhető és gyógyítható is. A malária, régies nevén: váltóláz az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott plazmodium paraziták.

Navigációs menü

A betegséget négy különböző Plazmodium paraziták fajba tartozó parazita egysejtű okozhatja: a Plasmodium vivax, a Plasmodium plazmodium paraziták, a Plasmodium malariae és a Plasmodium falciparum.

A betegség az utóbbi típusú fertőzés esetén a legsúlyosabb lefolyású. Afrikában a legfőbb megelőzés a bogárháló, vagy ismert még baldachin néven, ezt a WHO ingyen osztja a rászorulóknak, ezzel is próbálva megakadályozni betegség terjedését. A következőkben a malária körforgásáról lesz szó, a moszkitó lárváktól kezdve a paraziták vérbe jutásáig.

Lápos, ingoványos területek, mangrove mocsarak, rizs földek, kanálisok, pocsolyák, tócsák, holtágak ezek mind-mind tökéletes környezetet biztosítanak a nőstény szúnyogoknak, hogy tojásaikat lerakhassák. Mindössze nap alatt a tojásokból planktonokkal táplálkozó lárvákká alakulnak, ezután bábbá majd kifejlett rovarrá imágó alakulnak.

Plasmodium

A szúnyog, mint vektor A hím szúnyogok kifejlődésük után napokon belül elpusztulnak, dolguk nem más, mint a megtermékenyítés. A nőstény szúnyogok körülbelül két hétig élnek.

Plasmodium Malariae

Ezalatt petéket raknak, a peték száma fajtól függően között van. A nőstény szúnyogoknak tojásaik táplálásához energiára van szükségük, ehhez magas szénhidrát tartalmú tápanyag szükséges és néha vér. Vérszívás után pár napig pihen, ez idő alatt a vér megemésztődik, a tápanyagok felhasználódnak, ha a tojások megérettek a lerakáshoz, a szúnyog lepetézik, majd újra kezdődig mindez, egészen az egyed pusztulásáig.

Először látható, hogyan hatol a sejtbe a malária kórokozója

A szúnyog csípés ének észrevétlenségét a vékony, apró, hegyes szúró szájszerve garantálja, ezzel sem a csípést sem a csípés utáni helyet nem érezzük. Ahhoz, hogy gyorsan elegendő mennyiségű vért tudjon kiszívni, gondoskodnia kell, hogy a vér ne alvadjon meg, ehhez egy antikoaguláns anyagot juttat, mintegy beleköp a szövetekbe a szúráson keresztül. Szervezetünk érzékeli az idegentesteket.

Ennek hatására helyi túlérzékenységi plazmodium paraziták lép fel. Nagy mennyiségű hisztamin mediátor szabadul fel, aminek következtében a terület felduzzad, viszket és piros, gyulladt lesz.

Mocsárláz is lehet...

A hisztamin elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés szúrás területén, ami az idegen fehérje gyorsabb eltávolítását szolgálja. Mindemellett a hisztamin erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet plazmodium paraziták, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez.

A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős, ami szintén a hisztamin számlájára írható. Ebben a rövid periódusban válhat veszélyes vektorrá kórokozó-átvivőa malária kórokozójának terjesztésében.

Ételekben keresték a potenciális kezelési lehetőségeket

A fertőzés és a betegség lefolyása Az rovar szúró szájszervében az apró paraziták "várakoznak". A parazitákat hordozó szúnyogoknak elég egyetlen csípés, hogy a halálos kórt átvigyék az emberre. Így tehát a szúnyogok csupán szállítják a betegséget. Rengetek infót és mindent, amit tudni kell a maláriáról itt megtalálhatjátok.

Account Options

Ha egy nőstény Anopheles szúnyog maláriás embert csíp meg, a felszívott vérrel együtt kórokozók jutnak a szervezetébe. A felszívott sejtek melozoid sejtek először egy  ivaros szaporodási folyamat on mennek át gametogóniamely során mikro- és makrogaméták keletkeznek.

  • A felszívott sejtek melozoid sejtek először egy ivaros szaporodási folyamaton mennek át gametogóniamely során mikro- és makro gaméták keletkeznek.
  • Enterobiosis kaluga

Ezek egyesülésével zigóta ookinéta keletkezik, mely a nyálmirigyekbe plazmodium paraziták, ahol betokozódik, és ivartalan folyamat során osztódik sporogónia. Mivel csípéskor a szúnyogok nemcsak vért szívnak ki áldozatuk testéből, hanem nyálukat is befecskendezik, ezért a következő csípéssel a parazitákat a plazmodium paraziták emberbe juttatják.

Itt a kórokozók a vérárammal a májba jutnak és szaporodni kezdenek schizogónia.

Levesben találták meg a leghatásosabb gyógymódot malária ellen

A májsejteket megfertőzik és elpusztítják. Az átlagosan hétig tartó érési folyamatot követően a kórokozók a májat elhagyják, és újra plazmodium paraziták véráramba kerülve elárasztják a beteg vörösvértestjeit. Itt tovább szaporodnak melozoid sejtek keletkeznek és a fertőzött sejteket szétrepesztik. A Plasmodium falciparum okozta malária esetén a vörösvértestek nagyobb százaléka fertőződik meg, és nagyobb mennyiségű vörösvértest esik szét egyszerre, ez okozza ennek a típusnak a súlyosabb lefolyását.

Szövődmények kialakulásának esélye is P.

Plasmodium

Az ember a parazita köztes gazdája, a szúnyog a végleges gazda. Sarlósejtes anémiában szenvedők rezisztensek a maláriára, mert a kórokozó nem képes a vörösvértestet megfertőzni. Ily módon ez az egyébként súlyosnak mondható betegség a maláriával fertőzött területeken növeli a túlélés esélyét, így evolúciós előnyt jelentett, ami gyakoriságának jelentős plazmodium paraziták eredményezte plazmodium paraziták feketék körében.

A jelen Mint az fentebb kiderült a malária megelőzhető, sőt gyógyítható. Nem rég még az egyetlen hatásos gyógyszer a kínafa kérgéből kivont kinin volt, de ez is csak a vörösvértesteket megtámadó paraziták ellen volt hatásos. Mára egy sor hatásos gyógyszer van forgalomban, azonban ezek drágák és számos anti-maláriás szerre rezisztensé váltak a maláriát okozó paraziták.

Plazmodium paraziták plazmodium paraziták legtöbb szegénység sújtotta területen marad a megelőzés. Szúnyoghálók, rovarirtószerek, spray-k stb. Azonban ez édes kevés. Jelenleg még várat magára egy olcsó és hatásos szer. Az alábbi videón Bill Gates látható, akik sajátos módon kampányol az általa nagy mértékben támogatott malária kutatás mellett.

Lehet, hogy érdekel