Parazita szopók

Giliszta Stock fotók, Giliszta Jogdíjmentes képek | Depositphotos®

Aszkaridózis Milyen kór támadta meg, s hogyan nyerhetné vissza az egészségét?

Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Szijus Attila técsői állatorvos válaszol. A betegség kortól független, előfordulhat, hogy már a magzat megkapja a fertőzött kocától, vagy a megszületett malac szervezetébe szopás közben, az anyatej útján kerülnek be az élősködők, többnyire pedig a szilárd takarmányra való áttérést követően juthatnak be a paraziták a disznók testébe.

gyíkok féregtelenítése

A féreg petéi bárhol előfordulhatnak a környezetben, belekeveredhetnek az állatok takarmányába, s a fertőzött egyedek ürülékével is kikerülhetnek a szabadba. A sertések már az ólban elfogyaszthatják a székletet, ha pedig a gazda csak szétszórja a ganéjt parazita szopók kertjében, a peték bekerülhetnek a földbe, a füvek gyökerei közé, s amennyiben a kistermelő nem szórja le jól a parazita szopók a sertéseknek szánt fűcsomókról, akkor a rájuk tapadt peték is megfertőzhetik a jószágot.

A petéknek a szervezetbe való bekerülésétől a nemileg érett aszkaridák kifejlődéséig több, mint egy hónap telik el.

a tüdő giardiasis

Különösen veszélyes a kismalacokra, mert elzárhatja, illetve átfúrhatja a beleiket, s ezek a károsodások egy nap alatt elpusztítják a fiatal állatokat. A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori, nyálkás köhögés, emellett a jószág bágyadttá válik, alig eszik, lesoványodik, miközben — mivel a beleit ellepik a paraziták — némileg megnő a has térfogata, magyarán: a disznó felfúvódik.

parazita szopók enterobiosis bizonyítvány, hány éves korig

Láz, illetve hasmenés viszont ritkán fordul elő, s ezek a szimptómák is inkább csak a malacokra jellemzőek. Porként adjuk be például a Piperozint vagy az Albendazolt, egyszeri alkalommal, de ha a jószág ismét megfertőződne, egy hónap elteltével újból lekezeljük a sertést.

Hulda Clark Parazita szopók. A szakember szerint, ha megszüntetik a paraziták jelenlétét a szervezetben, a betegből a daganatok eltűnnek. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha ennyire egyszerű a megoldás, akkor miért nem ezt a módszert alkalmazzák a rák gyógyítására az egész világon? Legfőbb veszélyforrás a fertőzött élelmiszerek, mosatlan zöldségek és gyümölcsök, mivel ezek segítségével könnyen bejuthatnak testünkbe a paraziták petéi és lárvái. Ugyanígy kerülhetnek belénk paraziták a házi kedvencekből is, hiszen többségük, akár észrevétlenül is, hordoz valamilyen férget.

Az injekciók között pedig megemlíthetem a Levamisolt, illetve az Ivermectint, melyeket szintén egy alkalommal adunk be a jószágnak. S mivel az állatok könnyen parazita szopók, a sertés élete folyamán többször, legalább négyszer-ötször meg kell ismételni a féregtelenítést. A megelőzés végett pedig azt tanácsolom a gazdáknak, hogy naponta takarítsák ki a disznóólat, a ganéjt ne szórják szét a kertben, hanem parazita szopók egy meghatározott helyre, majd fedjék le földdel.

parazita szopók

Rothadási folyamat indul be, s hő termelődik a trágyában, ami elpusztítja a petéket.

Lehet, hogy érdekel