Maláriás plazmodium. Mocsárlázas Magyarország

Útipatika/Öngyógyítás/Utazási betegségek/Malária kezelés – Wikikönyvek

platyhelminthes dorsoventralálisan lapított

Először látható, hogyan hatol a sejtbe a malária kórokozója [origo] A malária a nőstény Anopheles szúnyogok által terjesztett, sokszor halálos kimenetelű betegség. A maláriát egy egysejtű élősködő faj, a Plasmodium okozza.

maláriás plazmodium férgek kezelése halott

Egy újfajta képalkotó eljárással most sikerült lefényképezni, hogy maláriás plazmodium miként jut be a vörösvérsejtekbe a paraziták egyik faja, a Plasmodium falciparum. A képen az élősködő sejtmagja kékkelegyéb sejtszervecskéi pirossal és az a pórus zölddel látható, amelyen keresztül a Plasmodium a sejtbe kerül.

maláriás plazmodium a leghatékonyabb kezelés a féregférgek számára

Miután a parazita hozzákapcsolódott a vérsejthez, megnyílik a sejtmembrán, és már nincs akadálya annak, hogy a kórokozó bejusson a vérsejt belsejébe. Innentől kezdve már nem lehet megállítani a fertőzést: a parazita a sejten belül szaporodásnak indul, majd a sejtből kijutva újabb vörösvérsejteket keres magának.

Biological Classification - Protista - Sporozoa - Plasmodium

Az új eredmények azért jelentősek, mert elősegíthetik, hogy a jövőben alaposabban megértsék azoknak a gyógyszereknek a hatásmechanizmusát, amelyek a sejtbe történő bejutásban próbálják meggátolni a kórokozót.

Lehet, hogy érdekel