A szív ébredése

A tudatváltás titka: az elméből a szívbe

Hogyan léphetsz magasabb szintre az életedben, a tudatosságodban?

Rengeteg tanítás, tanfolyam és kurzus foglalkozik ezzel, különböző szinteken. Engem is régóta foglalkoztat ez a folyamat, nemcsak azért, mert mélyen érdekel, miért is vagyok, vagyunk most itt, és miért történik mindaz a világban, ami, hanem praktikus és hétköznapi okoknál fogva is. Egyszerűen szeretném a kliséken, elvárásokon és fájdalmas, programszerű mintákon túl azt az életet élni, ami igazán boldoggá tesz engem és a szűkebb-tágabb környezetemet is. A végletekig leegyszerűsítve: ami nagyjából folyamatosan az örömben tart – mert mélyen hiszem, hogy ez a létezésünk végső célja.

Mindehhez számtalan önismereti módszert és gyógymódot kipróbáltam, volt amelyik hosszú évekig hatalmas segítség volt, és a mai napig is használom, és olyan is, amelyik csak egy-egy részproblémára adott megoldást és végül nem maradt tartósan az életemben. Az önismeret, a világ és önmagad mélyebb összefüggéseinek kutatása közben óhatatlanul is bekövetkezik az elme és a szív szerepének felismerése – ezzel nem árulok el nagy titkot. A nyugati kultúrkör és racionális gondolkodás által oly nagyra becsült elme csak szolgáló ebben a megismerési és fejlődési folyamatban. A tudatosabbá válás, az analízis becses eszköze hatékony segítség a megértésben, a feldolgozásban – a végső választ azonban nem várhatjuk a logikus agytól. Egyszerűen nem képes megadni a tökéletesen megnyugtató válaszokat minden – például a legnehezebb, sorsszerű vagy akár tragikus – helyzetre. Az életünkben bekövetkező embertpróbáló, nehéz helyzetekre, válságokra, krízisekre nincs az elmének érvényes válasza, nem tudja megmagyarázni a miérteket: miért veszítünk el egy gyermeket, egy szerettünket, miért kell továbblépni egy kellemes helyzetből, kapcsolatból stb.

A saját válaszainkat a saját bölcsességünk forrásából tudjuk megalkotni – ez a szív szakrális tere, amelyre számos ősi írásban és később lejegyzett szájhagyományban találunk utalásokat (úgy is mint a szív titkos kamrája vagy a tudat időtlen dimenziója). Több kultúra is ismeri és használja a szív terét különböző célokból. Sokaknak talán meglepő, de a világ természeti népei számára ez a tudás sokkal nyilvánvalóbb, mint a modern, technokrata társadalom számára. Nekik ugyanis az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy a szívükben élnek, amelynek természetes velejárója, hogy testvérként tekintenek egymásra. A maják így köszöntik egymást: „In Lak’esh”, ami annyit tesz: „Te egy másik én vagy”. Az a lélek, ami benned van, ugyanaz a lélek, mint ami bennem is lakik. Ugyanúgy keresi a fényt és az örömet, ugyanúgy megvannak a kudarcai, félelmei, nehézségei, botlásai, mint nekem.

Amikor ezt az élményt megtapasztalod, bármilyen formában is érkezzék meg hozzád, az valóban tudatformáló hatású, mélyre hatoló tapasztalás, amely képes valóban átalakítani a szemléletedet, az életedet. Emiatt nem is annyira könnyű szavakba önteni azokat az érzéseket, amelyeket a szív szakrális tere, illetve a belépést lehetővé tévő meditációs kurzus nyújt. Egy teljesen más típusú észlelés mezejébe kerülsz, visszatérve az eredeti ősbizalom, testvériség, a gyermeki öröm és szeretet állapotába – ahová mindannyian visszavágyunk, hiszen egyszer valamikor ez volt a természetes létezési formánk.

Nekem a szív szakrális tere egy végtelenül békés hely, ahol tökéletes bizalomban és nyugalomban vagyok, a saját Isteni Lényem fényében. Talán ez az egyetlen közös vonás, amit a legtöbben említenek, akik beléptek a saját szent terükbe a meditáció során. A szív szakrális tere ezen túl épp olyan, mint a lelked, a saját leggyönyörűbb vonásaidat viseli magán – játékos, fantáziadús, végtelenül kreatív, angyali tisztaságú vagy éppen fantasztikumba illően eredeti. Miért is fontos mindez?

Az életünk átalakításában, a vágyott élet megteremtésében az egyik legfontosabb lépés a szív megnyitása. A tudatos teremtés kulcsait keresők, a vonzás törvényét alkalmazók számára fontos tudatosítani, hogy az elme természeténél fogva kétpólusos eszköz, ha ezt használjuk elsődlegesen, jót és rosszat is teremtünk egyszerre, hiába csak „jók” a szándékaink, pozitívak a vágyaink. Csak kis lépésekkel haladunk előre és nem változik akkorát az életünk, mint ahogy szeretnénk. A szív teréből teremtés viszont az egység energiaminőségében tart, amit innen teremtesz, az könnyedén és ellenhatások nélkül valósul meg.

A szívből élt élet sokkal tágabb játékteret biztosít, sokkal több örömet, sokkal több csodát, a létezésben lelt bizalmat, játékosságot, erőt és szenvedélyt. Ehhez az egyik leghatékonyabb út a szív szakrális terébe való belépés módszere, amely Drunvalo Melchizedek tanítása alapján már Magyarországon is elérhető A Megvilágosodó Szív Ébredése tanfolyam címmel. A világhírű kurzus magyar változata abban is különleges, hogy már a ragyogó színekkel, egyedülállóan kialakított helyszín is visszavezet az önfeledt gyermeki létállapotba, amikor még természetes módon képesek voltunk a szívünkben létezni. Itt minden azt sugallja: az öröm a tiéd, mindig is az volt és bármikor visszatérhetsz ebbe az állapotba. A kulináris gyönyöröket biztosító egész napi étkezés pedig – írhatnám stílusosan – csak hab a tortán, de nem, annál jóval több, hiszen a tiszta, vegetáriánus, ínycsiklandó menü négy napon keresztül még inkább lehetővé teszi a szív terének mély megtapasztalását.

A szeretet egyre teljesebb és mélyebb megélése minden lelki irányzat fontos alapköve, és ennek nagyon egyszerű oka van. A szív egyfajta kapuőr a szellemi fejlődésünk folyamatában, és nem enged továbblépni addig, amíg érzelmi sérüléseket hordozunk, amíg meg nem tanuljuk kezelni az egónkat vagy problémánk van az adok-kapok egyensúly terén. A szív energiáinak kiegyensúlyozása és a szeretet megélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a spirituális fejlődésünkben továbbhaladjunk. Ezért olyan fontos a szív megnyitása és – azzal párhuzamosan – az érzelmi gyógyulás.

Kevés olyan embert ismerek, aki ne hordozna kisebb-nagyobb sérüléseket, fájdalmakat a szívében, mégha nincs is ennek tudatában. A szív sebei viszont visszatartanak a valódi kitárulkozástól, a valódi öröm és egység-élmények megtapasztalásától és rendre visszaesünk az elme által uralt hétköznapi tudatosságba. A szív szakrális terébe való lemerüléssel újra és újra gyógyítjuk is az itt tárolt sérelmeket és egyre több szeretetet leszünk képesek magunkban megtartani és mások felé is kinyilvánítani.

Kolontár Elvira

Forrás

Bezár