Helminthosporium sorokiniana

A szántóföldi növények betegségei | Digitális Tankönyvtár

A hatékony csávázás elengedhetetlen pillérei még a teljes fedéshez szükséges csávázólé és a csávázószer pontos dózisának meghatározása. Habár az eljárás nem célzottan lisztharmat ellen irányul, mégis számos csávázószernek van lisztharmat elleni mellékhatása, így csökkenteni tudjuk a kelés utáni fertõzést.

ellenanyagok ellen

Az árpalisztharmat Blumeria graminis f. Ilyenkor célszerû kiemelt figyelmet fordítani a szár korai fertõzésének megelõzésre.

helminthosporium sorokiniana

A tavasszal továbbterjedõ fertõzés levélelhalást okoz, hátrányosan befolyásolva a bokrosodást és a gyökérfejlõdést, ezáltal csökkentve az árpa abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló helminthosporium sorokiniana.

A fertõzött tövek lassabban fejlõdnek és a bokrosodáskor kialakuló mellékhajtások száma csökken. Az alsó leveleken fejlõdõ fertõzés felfelé terjed.

Helminthosporium sativum A szántóföldi növények betegségei Szerkesztőség A vírusbetegségek megjelenését a szaporítóanyag minősége mellett az átvívő szervezetek kártétele, illetve a terjedést helminthosporium sativum tényezők mechanikai sérülések megléte befolyásolja. Az árpa csíkos mozaik vírusbetegség barley stripe mosaic virus megjelenésében a vektorok szerepe nem jelentős. Általánosságban elterjedt, széles gazdanövénykörrel rendelkező vírusbetegség, — helminthosporium sorokiniana fajta termesztése esetén — szürke levél elszíneződést, foltosodást és növekedésgátlás okoz.

Jelentõs kártétel akkor lép fel, ha a gomba megfelelõ védelem hiányában megfertõzi a zászlós levelet és a kalászt. A levelek sárgulnak, elszáradnak, mely gátolja a virágzat és a termés asszimilátumokkal történõ ellátását.

giardia diarrhea after eating hogyan kell kezelni a kerekes férgeket

A fertõzött szemek aprók, töppedtek lesznek, így csökken a kalászonkénti magszám és ezerszem tömeg is. A fertõzés elharapódzása esetén, a száron és a leveleken a micéliumbevonat nemezszerûen megvastagszik, szürkésre, okkersárgára színezõdik, felületén szabad szemmel is látható fekete pontok, kazmotéciumok 5.

Lehet, hogy érdekel