Feregjarat letrehozasa

A tér két pontját összekötő mágneses féreglyukat hoztak létre

Támogass te is!

Féregjárat

Spanyol kutatók a világon először létrehoztak egy apró féregjáratotamivel össze tudták kapcsolni a tér két pontját. A létrehozott féregjáraton az anyag nem, de az elektromágneses sugárzás át tudott jutni.

Hogyan kell linket rakni

Persze ennek nem sok köze van az Interstellar vagy a Star Trek féregjárataihoz, ahol az űrhajók fényéveket tehetnek meg igen rövid idő alatt. A kutatóknak azt sikerült elérniük, hogy létrehozzanak egy alagutat, amiben a mágneses mező egy ponton eltűnik, majd egy másikon ismét felbukkan — és bár ebben nincs űrhajó, ez is hatalmas teljesítmény.

feregjarat letrehozasa tojás giardiasishoz

A féreglyuk gyakorlatilag egy alagút, ami összeköti az univerzum két pontját. A kutatók a folyamatot eddig csak szimulálni tudták, de a közelébe se jutottak egy gravitációs féreglyuk létrehozásának. Nem meglepő, mivel ehhez hatalmas gravitációs energia kéne, és fogalmunk sincs, hogy lehetne ilyet előállítani.

Az elektromágneses energia manipulációja viszont már jól megy.

feregjarat letrehozasa giardini ninfa come arrivare

A Barcelonai Autonóm Egyetemen ezért döntöttek úgy, hogy laborkörülmények között teremtenek egy mágneses féregjáratot. A fizikusok tavaly már elkönyvelhettek feregjarat letrehozasa részsikert: létrehoztak egy alagutat, ami a mágneses mezőt eljuttatta egyik helyről a másikra, de ezek nem voltak igazi féregjáratok, mert a feregjarat letrehozasa mező továbbra is kígyó féregtelenítése volt, miközben áthaladt az alagúton.

gyerek feregtelenitese

A megfelelő metaanyagok és metafelületek használatával ezt a problémát is sikerült kiküszöbölniük. Vagyis a mágneses vagy elektromágneses sugárzás egy adott forrásból megjelent a féregjárat egyik végén, és a kettő között nem volt észlelhető mágneses sugárzás.

  1. Fereghajto veny nelkul
  2. Tér és idő már nem akadály: a féregjáratok - eletaszivekben.hu
  3. Index - Tudomány - Mágneses féregjáratot hoztak létre
  4. Alapok[ szerkesztés ] Albert Einstein és Nathan Rosen már ben bebizonyították az egyirányú féreglyukak, a téridő hídjainak lehetőségét.
  5. Miből lesz a féregjárat? - Voyager: a tudomány határain

Ezzel sikeresen megteremtették az illúziót, hogy a mágneses mező egy extra dimenzión jut át, mielőtt elérne a céljához. Furcsamód ez azt is jelentette, hogy az alagút végénél megjelent egy elszigetelt mágneses monopólus — vagyis egy olyan mágnes, aminek csak egy pólusa van.

CC Tudósok létrehoztak egy mágneses "féregjáratot", amely a tér két különböző régióját feregjarat letrehozasa össze A féregjáratok lenyűgöző, de egyelőre elméleti kozmológiai objektumok, amelyek az univerzum két távoli régióját kötik össze. Lehetővé tes A féregjáratok lenyűgöző, de egyelőre elméleti kozmológiai objektumok, amelyek az univerzum két távoli régióját kötik össze. Lehetővé teszik, hogy "lerövidítsük" a téren keresztül az utat annak érdekében, hogy rövidebb idő alatt tegyünk meg nagy távolságokat.

Az eredmény igen meglepő, mert a természetben nem találhatók mágneses monopólusok. Az összhatás viszont azt mutatja, hogy létrejön egy mágneses mező, ami egy olyan dimenzión keresztül jut el az egyik pontból a másikba, ami kívül esik az általunk ismert három dimenzión.

Facebook Twitter Pinterest Mail Ki ne gondolt volna rá, milyen lenne egy kicsit belekóstolni az ókori Róma életébe, vagy megnézni a jövőt mondjuk kétszáz év múlva! A jövőutazás az emberiség egyik nagy vágya, a művészetnek pedig kiemelkedő toposza. De mit szól mindehhez a tudomány?

Az eredményeknek kézzelfogható haszna is lehet; felhasználhatják őket új típusú MRI berendezések gyártásánál, illetve feregjarat letrehozasa mágnesrezonanciás szkennelésekhez.

Lehet, hogy érdekel