Ergot parazita

ergot parazita

Nyilván nem azért kattintottak erre a cikkre, mert eddig nem tudták, milyen durva lehetett a középkorban élni, de azért mégis: Nagyon durva lehetett a középkorban élni!

Betekintés: Horváth Mártonné - Alkaloidok, anyarozs

A keresztény Európa legfejlettebb részein, a Francia királyságban és a Német-Római-birodalomban ergot parazita évszázadokon keresztül valóságos dilijárványok söpörtek végig. Egész települések csúsztak ergot parazita kollektív hallucinációkba, vizionáltak angyalokat vagy démonokat, éltek át közös viszketést, mindenkit gúzsba kötő kínt, mintha csak Dante Purgatóriumába pottyantak volna.

Ráadásul az időről időre felbukkanó rontás valóban meggyötörte a testet.

ergot parazita helminthiasis klinikai diagnosztikai kezelés

Voltak, akik úgy írták le az érzést, hogy hangyák fúrták be magukat a bőrük alá, mások úgy érezték, kard nélkül belezik ki őket. Az áldozatok teste is deformálódott: a nyak furcsa szivféreg megelozes csavarodott meg, a végtagok eltorzultak, és üszöktől feketedtek meg.

És ha nem amputálták idejében az elhalt ujjakat, kezeket, lábfejeket, akkor az üszkösödés gyorsan átterjedt más ergot parazita, halállal fenyegetve az áldozatot — igaz, a kor orvosi viszonyai között az amputálás sem a bél helmintjai járványtana épp megnyugtató opció.

Mérgező a parazita analógból

A keresztény séma szerint a bizarr kórságot spirituális jelenségként fogták fel; igaz, ez a séma rögtön kétféle értelmezésre adott lehetőséget: Isten csapott oda a bűnösöknek, és ezt ergot parazita bűnt alázattal kell viselni.

A kétféle értelmezés alapján azután azokat, akiken megmutatkozott a démonokkal megküzdő egyiptomi remetéről, Szent Antalról elnevezett kór, vagy vezeklőknek, vagy boszorkánynak, vagy a boszorkányság áldozatának tartották — és sokszor csak a véletlenen múlt, hogy az ember melyik kategóriába került.

De az inkvizíció intézményesülésével és a boszorkánysággal kapcsolatos hisztéria elharapódzásával egyre gyakrabban a második értelmezés vált uralkodóvá, és ahol felütötte a fejét a kór, ott az egyházi és világi hatóságok a betegséget leginkább egy kiadós boszorkányüldözéssel akarták gyógyítani.

phylum aschelminthes ppt egyszer használatos antihelmintikus szerek

Ráadásul úgy tűnt, a Szent Antalnak szentelt ispotályok képesek megálljt parancsolni a kór terjedésének: azok a szerencsétlenek, akik szenvedéseikre a vörössel jelölt falak között kerestek enyhet, sokszor számoltak be állapotuk javulásáról — hogy azután hazatérve gyakran áldozatul essenek a kór újabb rohamának.

A háztartások ugyanis hiába alkalmaztak Szent Antalnak kedves rítusokat — mondjuk azt, hogy egy kifordított liszteszsákkal jól megverték a beteget —, valamiért képtelenek voltak védekezni a rontással szemben.

Pszichedelikus szerek mint gyulladásgátlók

A kór kettős jellege, terjedésének esetlegességei miatt nem csoda, hogy a valódi magyarázatra annak ellenére is évszázadokat kellett várni, hogy a ergot parazita a tányéron hevert: nem máshol, mint az egyik legközönségesebb gabonafélében, a rozsban.

Pontosabban nem is magában a rozsban, hanem egy rozson élősködő gombafajban. Ez a gomba, amit latinul Claviceps ergot parazita, magyarul kissé félrevezető módon anyarozsnak neveznek, szabad szemmel is látható, centiméteres feketés-lilás kinövésként szkleróciumként jelenik meg a kalászon, és annyira közönséges kísérője a növénynek, hogy az es évekig úgy gondolták, hogy ez nem egy kórokozó, hanem a rozs része.

Az anyarozs nemcsak a rozsban, hanem a többi gabonafélében és még egy sor növényben is előfordulhat, de mégis a rozs a leggyakoribb hordozója.

Veszélyzóna

Onnan pedig úgy került az emberi szervezetbe, hogy a rozzsal együtt beleőrölték a lisztbe, utána pedig belesütötték a kenyérbe. A kenyér az anyarozstól kissé feketés lett, de íze nem árulta el, hogy továbbra is nagy koncentrációban tartalmazza az ergotamin nevű alkaloidát, mely pár nap, esetleg pár hét alatt fejti ki ergot parazita fentebb leírt, igen sokrétű és igen brutális hatását melyet a kiváltó vegyületről ergotizmusnak is neveznek.

Az anyarozs egyes hatóanyagai a ergolin b lizergsav c ergotamin Ergot parazita alkaloidokon kívül az anyarozs még egy sor, különböző szerkezetű hatóanyagot tartalmaz, mint például kéntartalmú hisztidinszármazékokat pl. A gomba hatóanyagainak egy része simaizom-összehúzó hatású. Ezeket elsősorban a centrális és perifériális vérzések csillapítására és a szülészeti gyakorlatban méhösszehúzó hatása miatt alkalmazzák. További jelentősége van a migrén és a Parkinson-kór kezelésében is.

Anyarozs vagy varjúköröm Az anyarozs leginkább a hűvösebb, csapadékosabb tavaszokon szaporodik el a rendszertelenebbül fejlődő rozson — ezért is voltak gyakoriak az általa okozott járványok az óceáni éghajlatú francia partokon, ergot parazita hűvösebb svájci hegyvidéken vagy a Rajna-völgyében ahol ben az első tömegpszichózist dokumentálták.

Ráadásul amikor rossz volt a termés, akkor a szegényebb rétegek nem engedhették meg maguknak, hogy lemondjanak ergot parazita kicsit furcsább ízű kenyérről, ezért őket aránytalanul jobban sújtotta Szent Antal tüze, mint mondjuk a nemeseket - és ezért is segíthetett rajtuk az antonita rend ispotályainak ergot parazita étrendje.

Ma már az is bizonyított tény, hogy a történelem talán leghíresebb boszorkánypere, a salemi mögött sem egyszerű tömeghisztéria áll, hanem az hűvös, esős tavaszán megszaporodó anyarozs kiváltotta hallucinációk. Szegények persze érezték a nyomást, és rá is böktek három asszonyra.

Ők aztán a kínvallatások hatására további boszorkányokat neveztek meg, akiket szintén lefogtak, vallomásra kényszerítettek, majd kivégeztek. Összesen húsz nő halt meg így.

Tartalom ajánló

Fotó: Wikipedia De egyes történészek a Francia Forradalom kezdeti szakaszának arisztokrataellenes vidéki pogromjai — a Nagy Félelem — mögött is egy durva anyarozs-fertőzést sejtenek, melynek pszichotikus jelenségeit a parasztok éhínségtől és a nemesi bosszútól ergot parazita félelme határozta meg.

A megmentő kovász Vannak spekulációk arról, hogy az anyarozs már az ókori görögök egyik beavatási kultuszában, az eleusziszi misztériumokban — ami annyira titkos volt, hogy az utókor alig tud róla valamit - is szerepet játszhatott, de valószínűbb, hogy a ergot parazita a rozs meghonosítóival, a germán törzsekkel együtt érkezett Európába.

De pont őket nem sújtotta az ergotizmus, méghozzá azért, mert tiszta rozskenyeret sütöttek, amit azonban csakis kovásszal lehet dagasztani. Márpedig a kovász gombaölő szerként funkcionál a kenyérben, és elpusztítja az ergotamint.

ergot parazita

Később is egész vidékek menekültek meg az anyarozsfertőzéstől, csak mert épp másként kelesztették a kenyeret. De Európa meglehetősen nagy részén használtak ergot parazita lisztet, méghozzá azon egyszerű oknál fogva, hogy a növényvédő szerek megjelenése előtt mindenki igyekezett többféle gabonát vetni, mert így kisebb volt az esélye annak, hogy valamilyen katasztrófa az egész termést elviszi, és mindenki éhen hal.

ergot parazita milyen típusú férgek vannak a gyermekekben

És a kenyeret is sörélesztővel kelesztették meg, ami érintetlenül hagyta az anyarozs mérgét. Nem csoda, hogy a hétköznapi logikával igen nehéz volt felfedezni az anyarozs és az ergotizmus közti összefüggést.

a plazmodium paraziták morfológiai biológiája és életciklusa

Ergot parazita tulajdonképpen valahol az is érthető, hogy a mérgezés pszichedelikus hatásai miatt évszázadokon keresztül hittek a kór természetfeletti eredetében, hiszen — a bevésődött kulturális kódok alapján — mindenki sátáni kísértéseken és démoni kínzásokon keresztül élte meg szenvedéseit.

Azonban a keresztény szimbolika nem csak táplálta Szent Antal tüzének megélését, hanem maga is sokat merített a víziókból: az ergotizmus motívumai számos műalkotásról köszönnek vissza Bruegeltől Hieronymus Bosch-ig, ergot parazita alapvetően meghatározták a boszorkánysággal kapcsolatos hiedelmeket.

Ráadásul a XIX.

ergot parazita

Ennek ellenére Franciaországban az utolsó tömeges mérgezés nem is olyan régen, ben történt, amikor is egy Pont St. Espirit nevű faluban kétszáz ember kattant be, közülük ötvenet szállítottak elmegyógyintézetbe, de hét ember életét már nem tudták megmenteni jellemző módon van olyan elbeszélés, ami nem az anyarozst, hanem az LSD tömegre tett hatására kíváncsi CIA-t teszi felelőssé a mérgezésért.

Mára az anyarozzsal már tudatosan fertőznek meg egyes gabonatáblákat.

Ergot poisoning

De nem a boszorkányok, hanem ergot parazita gyógyszergyárak, melyek így akarnak elegendő ergotaminhoz jutni a fejfájáscsökkentő, anyaméh-összehúzó, vérzéscsillapító vagy vérnyomáscsökkentő szerek számára — a mesterséges fertőzés és az anyarozs felhasználásának úttörője egyébként Békésy Miklós volt, a Nobel-díjas Békésy György öccse.

Az ergotamin pszichedelikus hatásait pedig az LSD-vel sikerült kiaknázni, amit Albert Hoffmann ban a Sandoz svájci laboratóriumában az anyarozsból kivont anyagból szintetizált.

Lehet, hogy érdekel