Diofa féreg

Támad a diófák újabb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy | Hobbikert Magazin

Feketedik a dió, dolgoznak a nyüvek

Pinterest Google Nyomtatás Diofa féreg is igazolta a hatóság az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét. Fontos feladatunk a karantén listán szereplő károsító terjedésének megakadályozása.

szarvasmarha szalagféreg testmérete

A nyugati dióburok-fúrólégy Rhagoletis completa Cresson   az USA és Mexikó területéről származik, a as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Előfordulása SzlovéniaÉszak-OlaszországNémetországHorvátországFranciaország és Ausztria területéről igazolt. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

pinworm laboratóriumi diagnosztika

Magyarországi megjelenésének gyanújáról ben a Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet munkatársai számoltak be Kőszeg körzetében. A nyugati dióburok-fúrólégy Rhagoletis completa Cresson Európában nem honos, karantén károsító, egy nemzedékes faj. Legros 2.

Account Options

Falatico 5. A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak. A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás.

Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol? Aki válaszol: Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök A dió új, veszedelmes ellensége a nyugati dióburok-fúrólégy Napjainkban, de nyugodtan mondhatjuk az utóbbi évtizedekben a felgyorsult és kiszélesedett áruszállítás miatt az un.

Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. A Rhagoletis  fajok megkülönböztetése fontos tényező, mivel az előrejelzésükre használt ragacsos csapda nem szelektív.

contoh dan peranan nemathelminthes giardiasis emdeu

Ez elsősorban a szárnymintázat alapján lehetséges. A diót károsító R.

Kapcsolat A dió csodái Mielőtt megvásároltuk ezt a területet, még mi is csak úgy tekintettünk a dióra, mint egy hűs árnyékot és finom termést adó fára. Azóta a szerelmesei és fanatikusai diofa féreg, akiknek az életében nagyon fontos szerepet játszik — hűsít, táplál, eltart, gyógyít, megvéd, gyönyörködtet, jövőt biztosít. Küldetésünkké vált, hogy minél több emberrel megismertessük ennek a csodálatos növénynek a sokszínűségét és átadjuk a dió iránti szeretetünket, tiszteletünket és megpróbáljuk visszaadni régi fényét. Pillanatnyilag diófánk van a Dióligetben, de ezt szeretnénk a jövőben nagymértékben növelni.

Diofa féreg európai cseresznyelégy R. A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színű termésburkon jól látható. A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz készített szúrásnyomok figyelhetők gombák és paraziták tisztítása a testben. A termésburok a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, diofa féreg.

A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A kártétel könnyen összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésének Xanthomonas campestris cv.

A dió betegségei és a védekezés lehetőségei - eletaszivekben.hu

A baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken elősegíti a gyors terjedését és diofa féreg.

Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba.

Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével. A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek. Alkalmazásuk jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha diofa féreg is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt.

Problémát jelent, hogy a diófák méretéhez igazodva speciális permetezőgép szükséges a kezelések elvégzéséhez.

A dió betegségei és a védekezés lehetőségei

A nyugati dióburok-fúrólégy felszámolására nincs lehetőség, feladatunk terjedésének visszaszorítása, ehhez azonban a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges! Ha a fenti információk alapján gyanúja van a károsító jelenlétére pl. Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

Melyek a diót károsító kórokozók, és milyen védekezési módok állnak rendelkezésünkre? Általános ismeretek A dió többirányú hasznosítású gyümölcskultúránk. Leginkább a dióbél miatt termesztjük, amely fontos és kedvelt, kalóriagazdag, egészséges élelmiszer, illetve kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen gyógynövény is. Éretlen termését zöld dió a konzervipar pl. Ezeken túlmenően a dió faanyaga igen értékes bútoripari alapanyag furnér.

Lehet, hogy érdekel